Välja nytt tak – vilket passar bäst?

Ett tak kan hålla många årtionden men behöver förr eller senare bytas till ett nytt. Medan det är väldigt vanligt att bara lägga samma sorts tak igen kan det ibland vara bättre att byta tak. Frågan är då vilket man väljer?

Tegel

Ett tegeltak har väldigt lång livslängd och man behöver inte bekymra sig över saker som blekning eller rost. Det är också miljövänligt och löper mindre risk för kondens än andra material då det andas väldigt bra. Dock är det ett väldigt tungt tak och man måste se till att avlägsna mossa som det dyker upp och byta ut trasiga pannor.

Plåt

Plåt är ett väldigt lätt material och kan många gånger läggas själv både snabbt och enkelt. Väljer man dock ett falsat plåttak måste detta läggas av en riktig takläggare med rätt utrustning. Plåttak är ett bra val vid kusten då det inte påverkas av saltluften. Dock är priset lite högre än vissa andra material och man får leva med att det hörs tydligare när det regnar.

Papp

Takpapp är ett väldigt billigt material och kan också läggas väldigt enkelt. Det kan med fördel användas på platta tak. Tyvärr har det mycket lägre livslängd än andra takmaterial och det kan dessutom vara känsligt för väder och vind.