Välja nytt golv

Att byta ut golvet i ett eller flera rum kan vara en härlig förändring. Det finns dock mycket man bör tänka på när man bestämt sig för att göra detta. Inte minst av allt vilket sorts golv man ska välja.  Vi har tittat lite närmare på vilka alternativ man har och var de olika typerna gör sig bäst.

Att välja material

Det kan vara en smaksak vilket typ av golv som man väljer att lägga i olika rum. Många gånger så kan det också vara hur pass enkelt det går att lägga golvet men också vilken ekonomi som finns för att handla golvet för. Det är inte alla gånger som man kan välja det golv man vill för att det kostar för mycket. Då väljer ett billigare alternativ eller väntar med golvbytet tills man har sparat ihop pengar.

Här följer lite olika golv att välja mellan:

Laminatgolv

Laminatgolv har många fördelar som talar för det. Till att börja med går det att lägga direkt ovanpå ett befintligt golv, så länge man ser till att det är plant först. Det är också det enklaste golvet att lägga själv och det är även slitstarkt. Nackdelen är att när det väl börjar slitas ned behöver man byta det. Ett laminatgolv går att lägga i praktiskt taget hela huset.

Stengolv

Stengolv är ett av de tåligaste golven man kan skaffa och de är ofta lätt att rengöra. De kommer i många olika varianter och kan med fördel läggas ovanpå golvvärme. Eftersom de dock kan kännas hårt att stå på är detta golv bäst rekommenderat för hallen, badrummet och tvättstugan, men många gillar också att lägga stengolv i köket.

Lamellparkett

Lamellparkett har mer eller mindre konkurrerat ut den äldre typen av parkettgolv man ofta ser i gamla hus och lägenheter. Det är ett väldigt snyggt och hållbart golv. Eftersom golvet kan slipas många gånger om behöver man inte tänka på att byta det i första taget. Vilket är tur det eftersom golvet ofta blir ganska dyrt och måste läggas av en fackman. Lamellparkett gör sig väldigt bra i sovrummet, vardagsrummet och även köket.

Linoleumgolv

Linoleumgolv är ett väldigt bra golv ur ett miljöperspektiv och har därigenom blivit ett populärt alternativ idag. I en härlig kombination är linoleumgolv både tåligt och mjukt och det kan hittas i många olika färgkombinationer. En fantastisk förmåga linoleumgolv har är att de kan faktiskt självläka mindre repor och skador med tiden. Nackdelen är att det måste nog läggas av en fackman för att man ska få ett bra resultat. Golvet är helt klart bäst lämpat köket.

Textilgolv

Textilgolv, eller heltäckningsmatta som vi ju ofta kallar det, är en stark trend i bland annat USA och Storbritannien. VI ser den inte i lika stor utsträckning här i Sverige, men den har helt klart sina användningsområden. Ett textilgolv kommer i nästan alla färger man kan tänka sig och är väldigt mjukt. De är i regel behandlade för att vara lättrengjorda, men de kommer fortfarande vara svårare att rengöra än andra golvtyper.

Vinylgolv

Vinylgolv är både slitstarka och lätt att lägga. De är väldigt tunna och kan därför med fördel läggas ovanpå ett befintligt golv, så länge det är plant och inte ett textilgolv. Vinyl är också helt vattentätt och transporterar värme väldigt bra. Av denna anledning passar de bra i kombination med golvvärme.