Skydda huset från vatten

Vatten är nog husets värsta fiende. En vattenskada på ett hus kan vara förödande och en del skador är också svåra att råda bot på. Det bästa är att du redan har skyddat huset så gott du kan. Det gäller alltså att skydda dig mot vatten från rör, dagvatten, regn och det som finns i marken. 

Vattenavrinning

Se över dina stuprör och hängrännor några gånger om året. Det enda du behöver göra är att hålla dem rena från löv och smuts som lätt blåser ner i rännorna. Om det blir stopp kommer det att bli stillastående vatten som får rören att rosta sönder och översvämma. Äldre vattenavrinning borde bytas ut, speciellt om den har börjat rosta. Ny vattenavrinning kan du lätt beställa på nätet och det är inte kostsamt. När du installerar nya behöver du tänka på att få rätt lutning på hängrännorna. Vattnet ska rinna ned mot stuprännan och behöver lite hjälp från gravitationen.

Dränering

Om du har en källare eller krypgrund behöver du se till vatten i marken hålls borta från husgrunden. Vatten tränger lätt in i betongkonstruktionen och om marken är väldigt fuktig kan det leda till läckor i källaren. En dränering styra undan vattenmängderna så de inte ligger mot huset. Det är ett stort jobb och svårt att göra själv, det är bäst att anlita ett företag som vet hur det ska göras. En felaktig dränering är lika skyddande som ingen alls. Sedan behöver du inte kasta dig in i en dränering bara för att det inte finns någon. En specialist kan avgöra om det börjar vara dags eller om huset mår gott som det är.

Rör i väggar

Alla hus har en stam som går genom huset och fördelar ut vatten till kök, badrum och tvättstuga. Rör i väggen är farliga, när du väl har insett att ett rör läcker har det hunnit göra skada. Därför är det bra att vara medveten om vilket skick rören är i. Det finns firmor som kan filma alla ledningarna och se så att de inte är för gamla eller trasiga. Med äldre hus är det nästan ett måste. Om du funderar på att renovera ska du alltid byta ut rören i väggarna, du har bättre skydd och moderna vattenrör installeras som rör-i-rör. Om ett rör börja läcka så läcker det in i ett yttre rör.