Skapa en bra balans i inredningen

Inredning är inte alltid så enkelt som man först tror. Varje rum kan erbjuda sin beskärda del av utmaningar och det kan vara svårt att hitta en bra lösning varje gång. En utmaning som kan dyka upp rätt ofta men man inte alltid är medveten om är balansen i inredningen. Och detta tänker vi titta lite närmare på här.

Färgerna

Att färgerna i ett rum behöver balanseras är något vi har en mer eller mindre intuitiv förståelse för. Vi reagerar ganska snabbt på de mest extrema fall av färgkombinationer. Men mer subtila former kan vara svårare att sätta fingret på, även när vi märker att något inte står helt rätt till.

Allt för många färger i ett och samma rum är det första man vill undvika. Man kan också vara försiktig med att använda sig allt för mycket av komplementfärger. Även om dessa fungerar bra i individuella fall kan det lätt bli ett fall av för många färger. Ett bättre alternativ kan då vara att blanda starka och neutrala färger. Har man till exempel en väldigt färgstark soffa kan det vara passande att köpa några kuddar med mer neutrala färger istället, och vice versa.

Stilar

Att blanda inredningsstilar är något som länge varit populärt och kan fungera riktigt effektivt när det görs på ett bra sätt. Men att just hitta balansen mellan stilarna kan ibland vara svårt om man inte är medveten om de knep som inredningsexperter använder sig av.

Det första tipset är att undvika en 50/50 blandning av stilarna och istället satsa på 80/20. När det är 50/50 är det svårt att inte få det att se oplanerat och något stökigt ut. Men genom att välja en dominant stil och kombinerar den med annan stil som mer eller mindre ”kryddar” inredningen får man oftast en bättre fungerande balans.

Ett annan riktigt bra tips, som kan kombineras med det första, är att låta objekt från de olika stilarna placeras i närheten av varandra och på så sätt skapa en intressant juxtaposition. Detta är ett verktyg som används inom många olika områden till riktigt bra effekt.