När du målar om hemma

Färgerna i ditt hem har stor betydelse för helhetsintrycket och den känslan man får när man kommer in och är i rummet man kan också med fördel måla om med nya färger allt eftersom man vill byta stil eller när man ”växer ur” den man hade innan.

Woman painting

När du ska välja din nya väggfärg så låt det ta lite tid och nöj dig inte med att bara titta på fägkartan i butiken då det kan skilja sig markant från det färdiga resultatet hemma hos dig, du kanske har ett annat ljus som påverkar nyanserna. Köp med dig provburkar med lite olika nyanser hem och provmåla för att se så det känns rätt. Nyansen kan skifta mellan kvälls- och dagsljus och beroende på om du har kall eller varm belysning hemma så måla inte en för liten yta på väggen för då kan det vara svårt att se slutresultatet, tänk också igenom vilken färgskala du vill att textiler och möbler ska ha i rummet så att det harmonerar som du vill.

Du väljer hur ”klar” färg du vill ha beroende på vilken färgintensitet du vill ha i ett rum. Var försiktig så väggarna inte reflekteras mot varandra om de är alltför klar i färgen utan ta lite mer dämpad för bättre resultat. Mindre rum kan vara bra att måla i ljusa färger om de har små fönster och lite ljusinsläpp och använd de mörkare färgerna i större och lite ljusare rum men vill du ha till exempel ett mörkare sovrum för att kunna sova bättre så ska du givetvis ha det. Tänk också på vilken färgkod du väljer då varma färger på väggarna kan skära sig om du har kallare färger på snickerier och dörrar. Be om hjälp i färgbutiken om du är osäker.

Sist men inte minst, blir du ändå inte nöjd med den nya färgen i ditt rum så måla om det annars kommer du aldrig kunna känna dig lugn och harmonisk i när du är i rummet!