När behöver man byta rör?

Det är ett ordentligt projekt att hålla på och byta rör i huset, så det är ju inget man vill behöva göra mer än en gång. Men när behöver man egentligen göra detta? Låt oss utforska detta lite närmare.

rör_283432631

Behovet av rörbyte kan så klart komma utav att man haft en läcka, men det är även något man skulle behöva överväga efter ett viss antal år även om man aldrig riktigt upplevt några problem med dem.

Kvaliteten på rören spelar väldigt stor roll och detta är inte det lättaste att ta reda på. Både koppar- och gjutjärnsrör håller mellan 30-60 år beroende på hur bra rör som faktiskt användes. Platsrör kan ha något kortare livslängd och många hus som byggdes mellan 1960 och 1973 och använde sig av platsrör hade en beräknad livslängd på mellan 20-30 år.

Skador och olyckor sker ju dock som bekant hela tiden och har man otur kan relativt nya rör även skadas på ett sätt eller annat. Detta betyder inte att man måste öppna upp allt och börja byta en massa rör. Metoder som relining kan fungera alldeles utmärkt i dessa tillfällen. Läs mer om detta här.

Har man dåligt med uppgifter om de rör som faktiskt användes när huset byggdes kan man behöva ta hjälp av en kunnig vvs-konsult eller installatör som kan utföra en undersökning och komma med en bedömning om vilket skick rören egentligen är och kanske ge förslag på hur snart de bör bytas ut.

Något man bör försöka få tag på är installationsritningarna för huset. Med denna kan man sedan kartlägga vilka rör som använts var och på så sätt veta var man bör börja kolla.