Inreda sovrummet

Sovrummet är nog det rum där vi spenderar mest tid, trots att vi sover största delen av den tiden. Vi vill gärna inreda sovrummet så att det blir mysigt och att man känner att man kommer till ro när man befinner sig i detta rum, även om man inte är på väg att gå och lägga sig.

Det mest naturliga i ett sovrum är ju sängen, det är den som för det mesta utgör blickfånget i hela sovrummet. Det ju där vi spenderar den mesta av vår tid och visst är det så att vi vill ha en skön säng att sova i och känna oss utvilade dagen efter. Därför är det viktigt att vi både tänker på vilken säng som vi köper till vårt sovrum men också att vi väljer rätt sängkläder så vi sover extra gott om nätterna. Vi sover bättre om det är lite svalare i sovrummet än resten av huset. Ställ elementen på 18 grader och värm dig med de sköna sängkläderna istället. Du kommer att sova bättra och vakna mer utvilad.

Sängens placering kan vara av vikt på hur du sover om nätterna, om du har ett stort sovrum så kan en placering mitt i rummet vara spännande mot för att sätta den mot en vägg som i vanliga fall. Finns det plats för mer möbler i ett sovrum så tänk över noga vad som skulle vara funktionellt. En fåtölj som du kan sätta dig i och läsa en bok innan sängdag kanske skulle fungera. Ett stort sovrum behöver utsmyckas för att det inte ska kännas kalt och ekande. En vacker byrå, en mjuk matta framför sängen och några tavlor gör det mer hemtrevligt. Om möjligt, undvik att ha en tv i sovrummet. Det kan vara skönt att få titta på tv en stund innan du somnar men ljuset får skärmen stör hjärnans rytm och du kan få besvärligare att somna.

Tänk dok på att inte möblera för mycket i ditt sovrum så det blir rörigt, det får kärna kännas ett lugn över sovrummet och även om du inte spenderar så mycket tid dagtid så ska det ändå vara en känsla av lugn när du går in för att hämta något. Här hittar du mer inspiration till ditt sovrum.

Ett sovrum ska gå att mörklägga. På vintern gör naturen detta åt oss men under sommaren är det många som har ljust i princip dygnet runt. Skaffa en rullgardin som du kan montera under sommarhalvåret. Eller så köper du tjocka, mörkläggningsgardiner som du drar för när det är dags att somna. Gardinerna är ofta mörka och solen kommer att bleka tyget på ena sidan så efter en sommar eller två kan du köpa hem tygfärg och tygsalt och färg om gardinerna i tvättmaskinen.