post

Inred med belysning

Som regel kan man säga att varje rum behöver tre typer av belysning. Allmänbelysning, stämningsbelysning och punktbelysning. Vart och ett av dom har egna syften och helheten tillsammans ger ett behagligt rum att vistas i.

interior lamps

Allmänbelysningen är benämningen på det ljus vi har, vanligtvis från plafonder, som varken bländas eller ger skarpa skuggor. Oavsett vilken armatur man använder så ska allmänbelysningen ge lika mycket ljus upp, som ned och åt sidorna. Används för att lysa upp hela rummet som exempelvis när man ska städa.

Stämningsbelysningen är något dämpad och ger normalt ett svagt sken. Här kan man med fördel använda dimmer för att uppnå rätt stämningsläge. Vi skandinaver är speciellt bra på mysbelysning runt jultiderna, då vi tar fram julstjärnor, adventsljusstakar och ljusslingor till exempel.

Punktbelysning innebär att lampan belyser ett specifikt område, som när man vill läsa eller om man belyser ett konstverk, en växt eller en vacker vägg.

Mellan fem och tio ljuspunkter rekommenderas i ett rumt, men det beror också så klart på hur rummet används. Köket till exempel behöver en allmänbelysning som fungerar både att städa utrymmet i liksom att faktiskt se då man lagar mat. För att hjälpa extra på traven är det bra med ljuspunkter som lyser upp just spisen, arbetsytor och diskhon exempelvis. Vid matplatsen behövs en mildare belysning som är lite mysigare, men tillräcklig för att se maten.