Härliga dofter i hemmet

Det är alltid välkomnande att komma hem till ett hem som doftar gott. God hygien och veckostädning gör mycket för klimatet hemma, men du kan alltid lägga till det lilla extra så ditt hem, eller olika rum, får sin egen unika doft. 

En skvätt vanilj i ugnen

Vill du att köket ska dofta nybakat varje dag? Köp en eterisk olja med vaniljdoft. Blanda ut några droppar i en ugnssäker skål och ställ i ugnen på runt 100 grader. Lämna luckan lite på glänt. När vattnet avdunstar kommer en härlig vaniljdoft spridas i köket som påminner om nybakta godsaker.

Läckra doftljus

Experimentera med olika doftljus tills du hittar dem som du gillar bäst. Doftljus av hög kvalité behöver inte brinna länge för att sprida sin doft, de håller alltså längre och doften håller sig kvar längre i rummet. Doftljus är också fina inredningsdetaljer i bokhyllor och fönsterbänkar. Ställ dem gärna centralt i rummet när de ska tändas, för att maximera doftspridningen. Prova gärna lite ovanligare sorter för att hitta en doft som ingen annan har. Vårt luktsinne är bra på att skapa associationer, dina vänner kommer till slut att koppla doften till ditt hem, sällskap och alla trevliga stunder.

Vädra ofta

Var inte rädd för att vädra ut hemmet, sommar som vinter. För att spara in värmekostnader genom att vädra kraftigt under korta stunder istället för att ställa fönstret på glänt en hel eftermiddag. Du behöver bara vädra med fullt öppet fönster i cirka en kvart för att byta ut luften i rummet. Ett nyligen vädrat rum har en annan doft, känns friskare och du jagar ut mycket damm som ligger i inomhusluften. Vädring är bra för allergiker eftersom damm och kvalster trivs bra i fuktig luft som vi har inomhus. Du kan snabba på vädringen ytterligare genom att skapa korsdrag. Är du pollenallergiker ska du vädra på natten eller tidig morgon då pollenhalterna är som lägst.