Fixa en snygg uteplats

Nu när det sakta men säkert blir sommar är det ett bra tillfälle att planera för lite mer tid man kan bekvämt spendera i trädgården. Och vad kan då vara bättre än att spendera denna tiden i en uteplats man själv gjort i ordning?

Det första man behöver välja är vilket underlag man ska ha. De tre huvudsakliga alternativen är trädäck, stenplattor eller grus. Det vanligaste är trädäck och många väljer då att bygga det i direkt anslutning till huset. Vill man dock ha en uteplats mer mitt i trädgården kan det vara snyggare med stenplattor eller grus. Stenplattor kommer i en mängd olika sorter så det finns nästan garanterat något man kommer att gilla. En underlag av grus kanske inte låter så härligt men det finns faktiskt grus mer lämpade för dessa ändamål som man utan problem kan gå på barfota.

Storleken är nästa sak man måste tänka på. Den bör ju vara tillräckligt stor att ett bord och stolar/soffor ska få plats runtikring det. Ge även lite extra utrymme för dekoration i form av krukor, kanske en grill och liknande. När det kommer till möbler är det ett hett tips att satsa på teak då detta material inte bara är snyggt utan också väldigt tåligt. Se några exempel i denna webbutik.

När det kommer till underhåll kommer man behöva spendera mer tid på detta om man har ett trädäck. Det gäller att man inte bara rengör det med jämna mellanrum utan även oljar in det för att det ska hålla en längre tid. Stenplattor behöver däremot minimalt med underhåll; när det blir smutsigt kan man bara dra fram högtryckstvätten och spola rent. Var dock försiktigt så inte fogen släpper. Grusunderlag är ju mest utsatt av ogräs och är man inte vaksam kan det kräva en hel del arbete för att få till det bra igen.