Ett varmt hem till vintern

Du vill förstås att ditt hus ska vara varmt och skönt när vintern rullar in med kyla och mörker. Innan minusgraderna kryper fram är det svårt att veta om huset är tillräckligt varmt om det är första vintersäsongen i bostaden. 

warm home_468836582

Täta fönster

Om du känner att det är väldigt kallt runt fönsterramen kan du vara säker på att det läker kalluft och tätningen har försämrats. Detta är vanligt runt äldre fönster och speciellt 2-glas eftersom de inte har en extra isolerat glasskiva i mitten av fönstret. Du kan snabbt byta tätningslister. Något som man faktiskt ska göra var sjätte-åttonde år eftersom de förlorar sin effekt med tiden.

Byta fönster

Om du är händig kan du spara in energi och pengar på att byta fönster själv. Det är relativt lätt såvida de nya fönstren är i samma storlek som de gamla. Om man måste förstora eller förminska hålet innebär det dock mer jobb, kanske mer än man är redo för under senhösten. Man vill inte ha öppna hål i huset i flera dagar eller veckor medan man arbetar. Att köpa in nya fönster behöver inte vara så dyrt som man tror. Ett vanligt standard, 3-glasfönster kostar runt 1.500 kronor. Det betyder att för 15 000 kan du byta ut tio fönster. Har man fler fönster men inte så mycket mer pengar kan man så klart avvakta med resten tills efter vintern.

Braskamin

Om du har en skorsten som är funktionell och sotad kan du installera en braskamin. Braskaminer har blivit en inredningsdetalj och ett sätt att dra ned på värmekostnaderna. Det är så klart nödvändigt att köpa ved och köpa kaminen men det är ett betydligt billigare att köpa braskaminer än att betala för rörlig, direktverkande el under vintern.

Betala för installationskostnaden om du är minsta osäker på hur du ska gå till väga. Det handlar om hög värme och eld, inte en bra kombination om man inte vet vad man göra när allting ska kopplas samman.