Badrummet – vad kan man göra själv?

Badrummet är ett av de mest eftersökta och omfattande renoveringarna man kan göra i hemmet. Men hur mycket kan man egentligen göra själv och vad bör man överlåta till experter?

renovering_badrum_128772920

Vi börjar med det man bör eller till och med måste låta mer erfarna hantera. Har man erfarenheten och utbildningen som krävs kan man naturligtvis hantera dessa själv. Men för vanliga Svenssons är dessa projekt man inte bör tackla:

  • Golvvärme – att lägga in golvvärme är vanligtvis något man ska låta experter göra. Beroende på vilka förutsättningar man har kan detta vara ett ganska stort arbete. Detta är speciellt fallet med elektrisk golvvärme då elektricitet endast får hanteras av utbildade elektriker. Det finns dock undantag när det kommer till andra former där de säljs just som något man kan göra själv.
  • Byta kranar– tro det eller ej, men ett byte av kranar kan faktiskt vara något man bör överlåta till en expert. Detta är speciellt fallet med energisnåla kranar. Först och främst kan det kräva speciella verktyg och det är väldigt viktigt att allt håller helt tätt. Denna montering ska trots allt hålla för ett konstant tryck på mellan fyra och fem kg.
  • Kakla – många har säkert erfarenhet med att kakla någonstans. Men en hel del har även varit tvungen att riva det för att sedan överlåta till hantverkare. Detta blir även viktigt då man eventuellt ska sälja då det inte finns någon garanti på arbetet.

De saker man dock kan göra själv inkluderar:

  • Byta handfat – ett byte av handfatet är inte mer komplicerat än att man stänger av vattnet med hjälp av kulventilen, byta själva handfatet och koppla in det. Känner man dock att man behöver hjälp vänder man sig till en rörmokare.
  • Riva – gör man väldigt omfattande renoveringar som mer eller mindre betyder att man måste riva badrummet helt kan man göra detta själv. Tänker man anlita något att göra om det efteråt kan man alltid höra med dem först så man inte river onödigt mycket.
  • Koppla in tvättmaskin – detta inkluderar dock inte att koppa in elen, som vanligt ska en elektriker sköta detta. Men så länge man har rör dragna är det inga problem för privatpersoner att koppla in maskinen och fixa rör för avloppet.